Видове райграс и тревни смески

С настъпването на пролетта притежателите на имоти с обособена дворна площ започват да обмислят как да я направят по-уютна и приятна за прекарване на свободното време, а и за перфектното оформление на екстериорния дизайн, включително и когато става дума за публични и части сгради с обществен характери. Напоследък много по-голям е интересът на собствениците не към бетонирането на външните прилежащи към имота площи, а към озеленяването. Създаването на така наречения тревен килим е част от концепцията за по-природосъобразен начин на живот, клонящ към превес за зелените площи, отколкото към застрояването и наличието на твърде много сив бетон у нас.

Райграс и тревни смески – разлики, сходства и фактори при избор на тип озеленяване

Разбира се, когато си мислите за озеленяване, вероятно веднага пред вас изниква опцията за засаждане на райграс. Трябва да знаете обаче, че райграс не е понятие синоним с трева. Всъщност, самият райграс представлява един конкретен сорт трева. В чистия си вид той се използва много рядко. А ако някой го направи, ще сгреши, защото на практика двор, засят само с райграс, е значително по-неустойчив и труден за поддръжка от този с тревна смеска. Тревната смеска, на свой ред, представлява далеч по-практичният избор за потребителите без значение от конкретния тип имот и дворно пространство, които притежават. На практика, тревната смеска е комбинация от няколко вида семена трева. Разбира се, в повечето случаи в комбинациите присъстват и семена райграс.

Най-популярните райграси на територията на Бургас и България

На територията на Бургас потребителите в общи линии предпочитат различни по вид райграси, като изборът им значително се припокрива с този на потребителите от останалите части на страната. Практически, известните сортове райграс в Бургас са известни из цяла България. Ето за кои точно типове популярни райграси говорим:

  • Английски райграс – характеризира се с много наситен тъмно зелен цвят и със сравнително ниска до средна височина. Потребителите го избират главно поради буйния си растеж, който пък се дължи основно на силно разклонената му коренова система. Нещо повече – с такъв райграс ще се радвате на перфектен тревен килим в рамките на първата година от засяването. Ако времето е благоприятно, семената на английския райграс покълват за не повече от седмица и половина. Друго предимство на този сорт райграс е, че е подходящ за всякакъв тип почви и няма проблеми с уплътняването и утъпкването им.
  • Италиански райграс – познат е още с името многооткосен или многоцветен райграс. Този сорт райграс се възприема за перфектният многогодишен тревен килим, не изискващ кой знае какви грижи и поддръжка. При него обаче разбуйването на тревата в максимална степен започва след първата година от засяването. Интересен е фактът, че италианският райграс е обичана храна от редица селскостопански животни, затова се ползва не само за настилка на двора, но и за фураж.
  • Райграс за сянка. Тревните смески за сенчести места задължително включват семена райграс за сянка. Както става ясно и от името на този сорт райграс, той не изисква кой знае колко слънчева светлина, за да се развива перфектно и то в рамките на първите месеци от засаждането си. У нас такъв тип райграс е често използван директно под асмите, които след известно време вече не допускат голямо количество слънчева светлина под себе си.
  • Райграс за слънце – нарича се още и райграс за суша, защото на практика, тя не изисква особено често и в големи количества вода. Това е много добър избор за местности със сух климати, както и за собственици на имоти с големи дворове и липса на достатъчно много време за поддръжка.

Най-популярните тревни смеси в България и Бургас

В тревните смеси, закупувани от собственици на имоти в Бургас, а и в България изобщо, често присъства комбинации от споменатите по-горе сортове райграс. В тези тревни смеси обаче се добавят и други семена, на друг тип треви, които да допринесат за по-лесната поддръжка на тревния килим, респективно и до по-бързото му разрастване по протежение на дворното или публичното външно пространство. По-долу ви представяме най-често използваните тревни смеси, използвани в Бургас, а и изобщо у нас, в България:

  • Тревна смеска за парк. Типично за тях е, че включват в повечето случаи сортове треви за слънце. В парковите пространства слънчевите места са доста, а освен това, парковите пространства са големи и за да се спестят от ресурсите за поддръжка, се избягва честото поливане. А както вече споменахме, сортовете за слънце, не изискват такова.
  • Тревна смеска за сянка. Сенчестите терени изискват специализирани тревни смески за места с никакъв или минимален достъп на слънчева светлина. Обикновено, сортовете са пригодени единствено да изпълняват декоративна функция.
  • Тревна смеска за слънце. Когато за площта не може да се осигури почти никакво поливане или тя е прекалено обширна, се закупува именно такъв тип тревна смеска. При нея сухия климат не е проблем, а напротив – предпоставка за добър и скоростен растеж.
  • Тревни смески за слънце и суша. Те намират приложение най-вече в големите публични пространства от открит тип. Отново и при тях се цели икономия. Задължително е обаче, това да са изцяло открити външни площи, тоест те да не попадат под сянката на тента или дървета, например, защото в такъв случай ще изискват тревна смеска за сянка.
  • Тревни смески за спортни терени. Те са специализирани сортове и комбинации от такива, защото подсигуряват специализирани цели. Най-често, освен за основните си функции, тоест да се засаждат на стадиони и спортни площадки, тревните смески за спортни терени се използват и в дворните външни площи на детски заведения – училища, градини и ясли, както и частни занимални. Типично за тях е, че са доста фини и са със средна структура на листата, тъй като те изискват по-деликатен допир до човешката кожа. Нещо повече – тези сортове са зимоустойчиви, обичат слънцето, но едновременно с това се характеризират с това да понасят сянката и влажния климат частично.

При избор на райграс и тревни смески потребителите в Бургас, а и в цяла България се водят по няколко основни критерии: местоположение и функция на външното пространство, очаквани резултати и налични възможности и ресурси за редовна и правилна поддръжка. Това следва да са и вашите критерии при подбор на идеалния сорт райграс или комбинация от тревни смески.

Към началото