Смяната на моторното масло е като вземането на душ за двигателя

На пръв поглед смяната на моторното масло е много по-важна за живота на двигателя, отколкото повечето хора осъзнават. Лошото смазване може да причини всичко – от по-прости повреди – като намалена продуктивност, до пълно отказване на двигателя.

Смяната на моторното масло и поддържането на филтъра е същото като вземането на душ и непроменянето на дрехите. В някои случаи е необходимо да се обърне внимание и на времето на използване на двигателното масло, дори ако колата пътува на къси разстояния. В случай на смяна на маслото за време, а не за пробег, обикновено замърсяването и окисляването му вече са високи. Колкото повече се окислява, толкова повече се увеличава вискозитетът му, увеличава се разходът на гориво, губи мощност, увеличават се емисиите, казват експертите.

Като цяло моторното масло трябва да се смени след една година употреба, дори и да е под пробега, посочен в ръководството на автомобила.

Нашата марка Shell Lubricants ще запази двигателя на вашия автомобил.

При поддръжката на автомобила, сред всички възможни действия, смяната на моторното маслото е първото, за което трябва да се сетите, наред със смяната на всички филтри. Мнозина обаче се съмняват в реалните ползи от подновяването на маслото и не го смятат за важна част от списъка си с приоритети, а това в крайна сметка може да навреди много на вашия автомобил. Просто казано, двигателното маслото работи като смазка за двигателя. Това допринася за драстичното намаляване на триенето на метални компоненти. Това триене в дългосрочен план може да причини поражения на двигателя, скъсявайки полезния му живот, смазването предотвратява механични проблеми. Смазката, генерирана от моторното масло, почиства примесите, присъстващи в двигателя на автомобила. Тази функционалност от своя страна предотвратява ефекти като корозия и окисляване. Поради тези причини е важно двигателят на автомобила да е винаги добре смазан, за предпочитане с прясно добавено масло, като нашите продукти на Shell.

Моторните масла защитават двигателя от повреди

Балансът на моторното масло е неговата редовна смяна. За да се постигне полезен живот на двигателя, смяната на маслото е от съществено значение. Поради тази причина, например, смяната на маслото се повтаря по време на фабричните проверки. Това е начин да се поддържа редовността на обмена и по този начин да се защити двигателя. Нека не забравяме, че двигателят е най-важната част от автомобила. Следователно, колкото по-добре се грижим за него, толкова по-вероятно е да се запази автомобилът през годините. Независимо дали вашият двигател е дизелов или бензинов, независимо дали шофирате много или не, всички тези параметри се вземат предвид, за да се знае най-добрият интервал за смяна на моторното масло за вашия автомобил.

Често чуваме, че интервалът между две смени на моторното масло е специфичен за всеки двигател, в зависимост от пробега и възрастта му, и може да варира от 10 000 до 30 000 км. Като общо правило производителите препоръчват смяна на маслото на всеки 10 000 до 15 000 км за бензинови двигатели, т.е. около веднъж годишно за редовна, но не интензивна употреба или веднъж на 2 години за по-рядка употреба. На свой ред маслото на дизеловите двигатели трябва да се сменя на всеки 7 000 км, което представлява от един до два пъти годишно. Обърнете внимание, че по-новите превозни средства изискват по-рядка поддръжка от тези, които вече имат голям пробег.

Ние от Shell можем да защитим устойчиво вашия двигател благодарение на нашите качествени моторни масла Shell Lubricants!!!

Към началото