Най-предпочитаните видове Сортови семена продаващи се в Бургас

Със затоплянето на времето едрите земеделци и дребните производители в община Бургас, а и не само – и по протежението на цялата ни географска територия – започват да се активизират за предстоящите дни за разсад, за парниково отглеждане и изобщо за засаждане на плодове, зеленчуци, цветя и пресни подправки. В този материал ще ви разкажем повече подробности за това какво основно се отглежда чрез семена в района на град Бургас и ще обърнем специално внимание на най-популярните в региона сортови продукти.

Накратко за община Бургас

Община Бургас се намира в района на Черно Море, Източна България. В географско отношение тя представлява предимно сбор от равнинни местности. По-голямата част от Бургаската низина се намира именно в окръга на тази община. Единствените планински местности тук са склоновете на Айтоска планина, както и някои от разклоненията на рид Босна от най-високата планина в района на Западна България, Странджа. Климатът в този район на Южното Черноморие е континентален до средиземноморски. Освен близостта на Черно море и някои от прилежащите към областта планински местности, климатът в община Бургас е предопределен и от наличието на значителен брой езера тук, както и от преобладаващите източно-североизточни ветрове и средното количество валежи, плюс преобладаващия черноморски бриз. Нещо повече – основните почви в района на град Бургас определят цялата община като изключително подходяща за селско стопанство, в това число и за земеделие. Местните фермери се фокусират върху производството на сравнително много типове плодове и зеленчуци, наред с отглеждането на животни, производството на млечни продукти, както и на месни продукти и колбаси с повишени трайност.

Към какво земеделие предразполагам климата в Бургас

Климатът на община Бургас е сравнително благоприятен от гледна точка на отглеждане на плодове и зеленчуци. Въпреки че тук основно се отглеждат зърнени култури, местните едри, средни и дребни земеделци се радват на добри условия за производството на редица видове зеленчукови и плодови култури. Най-често срещаните земеделски посеви и парникови реколти тук са следните:

  • Черешите заемат най-големия дял от насажденията с плодови дръвчета.
  • Напоследък е засилено и отглеждането на праскови.
  • Големи са и площите, засети с кайсии.
  • В определени местности на община Бургас основни насаждения с плодови дръвчета пък са тези с ябълки.
  • Не малък е и делът на сливите.
  • Традиционно, в Бургас се отглеждат и големи лозови насаждения.
  • От зеленчуците доматите са тоталният фаворит сред производителите. Отглеждат се както в парници, така и на открити площи. Напоследък търсенето на сортови семена е особено засилено.
  • Не по-малко са насажденията и с краставици. Тук се открояват няколко основни големи производители с доставки до цялата страна на готова продукция.
  • Картофите също се нареждат сред първенците от топ засадени площи със зеленчуци.
  • Изключително богато и разнообразно е производството на кореноплодни зеленчуци като моркови, ряпа, цвекло и други.
  • Същата е и тенденцията с листни зеленчуци, включително спанак, напоследък доста се е увеличил и добивът на салата Айсбер, традиционна маруля и много други.

Популярни сортови семена в Бургас

В Бургас производството и търговията със сортови семена са застъпени изключително силно. Става въпрос както за сортови семена зеленчуци, така и за сортови семена плодове. Смята се обаче, че напоследък делът на зеленчуците надделява над този на плодовете. Фаворити обаче си остават зърнените култури. В района на град Бургас посевите тук са изключително много. В региона търгуват множество местни фирми със свое собствено производство сортови семена. Голяма час от тях са добре популярни в цяла България. Нещо повече – за някои зеленчукови култури Бургас се явява и единственият източник на сортови семена, включително за по-редки видове от гледна точка на обща засадена площ в България, например грах, алабаш и захарно цвекло. Същевременно, най-застъпените сред местното производство култури също влизат в сектора производство и дистрибуция на семена. Особено развита е сферата на търговия със семена пипер, семена домати, семена за краставици и за някои кореноплодни зеленчуци, тъй като сами по себе си те са сред най-отглежданите в района.

Семена за домати

Доматите, както вече споменахме, са топ продукцията сред едрите и средните зеленчукопроизводители. Ето защо и разнообразието при типовете и марките семена домати е толкова голямо. На практика, местните производители имат доста голям избор, респективно възможността да сменят сортовете, да тестват и експериментират с хибридни култури и изобщо да усъвършенстват крайния си добив като преминават към все по-модерни и нови, подобрени семена за културата домати. Ето кои са основните фаворити сред избираните семена за домати в община Бургас от повечето едри и средни производители на най-консумирания зеленчук у нас:

  • Флориан – фирмата специализира основно в семената за розови домати. Крайната продукция е добре позната с уникалния си търговски вид, който се характеризира със значителна едрина и добра форма. Не по-малко известни са и страхотните, най-често сладки вкусови качества.
  • Синджента – фирмата е един от лидерите в производството на устойчиви на редица заболявания сортове домати, в това число и на не малко на брой хибридни сортове домати. Семената им могат да се намерят във всяка агроапетка, защото са придобили доста добра репутация сред производителите.
  • Essasem – въпреки че фирмата се свързва главно с производството на семена за дини, не са по-малко качествени и семената им за домати. В Бургас някои от производителите с години не ги заменят за друг сорт, включително и хибриден.

Видове доматени сортови семена

В избора на семена за домати производителите обаче, преди да вземат решение на коя фирма за семена да се доверят, решават за конкретния сорт домати, който да отглеждат. Ако в миналото в Бургас са се консумирали единствено едрите червени домати, днес, както и в цяла България потребителите значително увеличиха търсенето си в много разновидности на зеленчука. От тук и производителите умело се преориентираха към смесено производство на домати, тоест вече разчитат на няколко вида дометени сортови семена, а именно:

  • Червени домати – класиката в жанра, която продължава да бъде сред предпочитаните типове домати на пазара и в супермаркетите
  • Розови домати – познати със специфичния си сладък вкус и изключително добрия търговски външен вид, както и с големината си.
  • Чери домати – вече няколко години наред те се радват на успех сред българските потребители, които предпочитат сорта през студените дни от годината, когато на практика е занижен добивът на класическите сортове домати.
  • Екзотичи сортове домати. Тук ще включим зелените домати, розовият сибирски тигър, доматите на клонка със средна едрина и много други.

Семена за пипер

Семена за пипер са всъщност семената за чушки. Те са с високо търсене сред производителите в община Бургас. Смята се, че общината се нарежда в топ 7 по заети площи в цяла България. Производителите тук не се ограничават в един вид семена пипер. Често един производител залага на няколко вида сорта и типове пипер. Разбира се търсенето е основният факто за определянето на годишната планувана реколта, като от Бургас има и значителен вътрешен износ за различни райони на територията на България. Вкусовите качества на крайната продукция обикновено са доста високи, затова и отглежданият пипер тук е ценен из цялата страна и сред големите вериги хипермаркети, доставчици и борси за зеленчуци.

Най-предпочитаните български сортове семена за пипер

Местните производители се фокусират върху най-търсените сортове пипер и чушки. Според статистиката в момента отглеждането на този вид култура се фокусира върху следните видове:

  • Ранни и средно ранни сортове пипер, за да отговорят на целогодишното търсене на чушки сред българите.
  • Лют червен пипер и люти чушки от различни сортове и видове.
  • Декоративни сортове пипер.
  • Популярните сортове капия – Хисарска, Пловдивска и Куртовска са най-известните сред този вид чушки.
  • Чорбаджийски чушки.

Бургас е сред водещите общини по производство на основните зеленчукови култури у нас. Ето защо търсенето на качествени сортове пипер и сортове домати остава основна задача за местните едри и средни производители.

Към началото