10 вдъхновяващи идеи за обзавеждането на баня през 2022

Банята е специфично помещение в дома, на което винаги сме обръщали изключително голямо внимание. Настъпи ли моментът за реновация или пълен ремонт на това функционално помещение, в което едновременно поддържаме личната си хигиена и си вземаме нужната доза релакс за деня, потребителите се стараят да внесат едновременно уют, практичност и очарователна красота в интериора. Тези три фактора за перфектното обзавеждане на баня, между другото, са ключови и в последните актуални тенденции в дизайна на санитарните помещения.

В случай че сте на вълна ремонт, практично освежаване или смяна на обстановката в интериора на домашната ви баня, добре е предварително да се запознаете с модерните трендове в областта. За целта сме подбрали специално за вас някои наистина вдъхновяващи, функционални и бюджетни идеи за промяна на вашата баня през предстоящата 2022-ра година.

Кои са модните тенденции за обзавеждане на баня в Бургас?

Бургазлии по начало се славят със стриктно спазване на актуалните трендове в обзавеждането по принцип. След като проведохме няколко формални разговора с големи собственици на фирми за проектиране и изграждане на висококачествени бани, стана ясно, че в Бургас все повече се търсят практични и нестандартни опции. Сред най-популярните интериорни трендове за бургазлиите са:

  • Еклектичен интериор за баня. Обикновено, той е изборът на потребителите в Бургас, търсещи луксозни интериорни решения. Най-често за подобен дизайн те залагат на обзавеждането в пъзел стил, при който няколко цвята асиметрично се комбинират в отделните елементи, но също така и на разнообразието от форми и модели.
  • Баня в минималистичен стил. При този вариант бургазлии залагат на семплото и елегантно обзавеждане. Обикновено такъв интериор се избира за малките и тесни помещения, като класическите минималистични нюанси са бяло и сиво с интересни акценти в черно или по-наситени нюанси на сивото.

Идея №1  за обзавеждане на баня

Първата ни идея следва традицията на Фън Шуй. Тази източна философия обръща специално внимание на интериора и подредбата на дома. Когато става дума за банята, Фън Шуй проповядва избягването на квадратни и правоъгълни форми. Причината е, че хвърлят „отровни стрели“, а освен това намаляват положителната енергия, която получава духа ни при пречистването на тялото ни. За повече светлина и още положителна енергия Фън Шуй философията съветва да наблегнете на огледалото и стъклените мебели.

Идея №2  за обзавеждане на баня

В следващата ни концепция ви предизвикваме да се заиграете с плочките в банята. Съвременният пазар за плочки ви позволява да направите картината, която виждате в съзнанието си, реалност в мокрото помещение у дома. Заложете на 3D плочки, ако искате да разчупите интериора, или на варианти с геометрични акценти, ако търсите симетрия и елегантна грация в банята. Съвременните плочки са с лъскаво или матирано покритие, като във втория случай те са изключително добра опция за минималистичен интериор.

Идея №3  за обзавеждане на баня

Ще ви предложим и няколко опции за бързо, но гарантирано освежаване на банята. Ако точно сега не ви е до лепене на плочки или просто нямате нужда от основен ремонт, защото тръбите и теракотата са в отлично състояние, можете да разчупите обстановката с няколко нови акцента. Супер вариант е да смените ваната с нова и то в рустик стил – вана в стил корито. Друга опция е на едноцветния фон да декорирате с един или два най-много големи елемента в контрастиращ ярък цвят. Ако пък търсите бюджетен вариант, заложете на ръчната изработка – наредете вашата лична колекция от морски аксесоари и предмети, добавете картина на Сицилия, Малдивите или друга любима дестинация.

Идея №4 за обзавеждане на баня

Зонирайте банята си с практични аксесоари и елементи. Ако винаги сте си мечтали за душ кабина, но маломерната ви баня не го позволява, просто отделете зоната с душа с преграда за баня. Друга опция е да монтирате праг за баня, с чието прекрачване да се озовете в зоната с ваната, която красиво да обгърнете с красиви спа елементи като свещи, меки шаги килимчета за баня или дори големи вази, пълни с изкуствен папур.

 Какво трябва да знаем при обзавеждането на малка баня?

И тъй като споменахме маломерната баня, добре е да отделим специално внимание и на нейния интериор. Причината тя да заема специално място в списъка ни с идеи за дизайн на баня според актуалните тенденции от 2021-ва и 2022-ра година е, че в нея изграждането на красив и функционален интериор е с една идея по-трудно. Както се казва, всеки може да украси и подреди голяма баня. Но истинското предизвикателство е в маломерната баня. Ето кои са основните специфики, с които трябва да се съобразите:

  • Избягвайте тъмните и ярки цветове. Вместо тях заложете на класически бяло, небесносиньо, бледо жълто и други пастлени опции.
  • Колкото повече огледала има в банята, толкова по-голяма ще изглежда тя, колкото и квадрата да е в действителност.
  • Същото важи и за стъклените мебели. Ако имате възможност, заменете едрите мраморни, дървени и пластмасови варианти в прозрачни елементи за баня от стъкло.
  • Когато „проектирате“ мислено визията на своята малка баня, започнете с обособяването на трите важни и зони и чак тогава помислете какви допълнителни места ще има, ако ви остане пространство за тях. Важните задължителни зони са вана (и/или душ), мивка и място за съхранение.
  • Колкото повече предмети има в едно малко помещение, толкова по-малко ще изглежда то. Ето защо е по-удачно да заложите на един, но голям и впечатляващ декор вместо на няколко миниатюрни орнаменти.
  • Перфектната организация и вътрешната подредба на всички аксесоари и козметични продукти (тоест прибрани по шкафовете) намаляват усещането за теснота в малкото помещение.

Идея №1  за обзавеждане на малка баня

Банята в един-единствен – светъл, ако ще е малка – цвят може и да не е толкова скучна, колкото си я представяте първоначално. Какво ще кажете за чисто бяла баня в минималистичен стил и голяма червена лъскава мивка? А защо не и бледо сива баня романтичен прованс стил, който да бъде декориран с оригинална маслено зелена картина на една от стените й?

Идея №2  за обзавеждане на малка баня

Интересен е и вариантът за баня в един цвят с контрастриращ акцент – подът. Вариант е да обзаведете банята отново в чисто бяло, а подът да е черен. Между другото, подобна е и идеята за класическа баня в два цвят и черни геометрични и графични акценти.

Идея №3  за обзавеждане на малка баня

Заложете на баня с конзолен монтаж, за да си спестите място и  да накарате пространството да изглежда по-приветливо въпреки малката си квадратура. Такъв тип обзавеждане за баня позволява монтаж по стените, без отделните мебели да опират в пода, и да създават усещането за потисната теснота в стаята.

Идея №4  за обзавеждане на малка баня

Малката баня обича осветлението. На фона на стъклените мебели и двете големи огледала добавете и различен тип осветление – подово, лунички по мебелите и други. По този начин отново се създава илюзия за по-голямо пространство, а и крайният резултат е изключително приветлив.

Интересна идея за обзавеждане на баня

Какво ще кажете за баня с нетрадиционни мебели? Когато плочките са класически и традиционни, за акцент в подобни бани обаче се поставят нестандартни мебели и аксесоари като мивка или вана тип корито, искрящи килими за баня, етажерки ръчна изработка, а дори и привнасяне на нетипични орнаменти като живи растения, дървени аксесоари, мраморни колони, които да зонират помещението по предназначение.

Идея за обзавеждане на луксозна баня

За да внесете лукс в своята баня, чудесен вариант отново са ваните и мивките в стил корито, но също така и лъскави декори, та дори и плочки със златист акцент. Скъпите мебели могат не само да повишат степента на функционалност в интериора, но и да завишат неговата стойност и степента на лукс, носеща се от него. За луксозната баня ви препоръчваме и спа елементи, а също така и многофункционални душ кабини или дори душове с вградено осветление и аудио опции.

Към началото